|
|
|
Geri Dön
AMERİKADA İŞ KURMAK
|
Değerli üyemiz
AMERİKADA İŞ KURMAK
Taba Amcham’e çoğunlukla yöneltilen en önemli sorular , Amerika’da iş kurma ile ilgilidir . Artan ilgi karşısında , konuya açıklık getirmek ihtiyacı duyduk .
A) Yatırımlar
Federal Hükümet ülkenin ihtiyacı ölçüsünde yatırıma izin vermektedir . Bu bakımdan Yabancı ve yerli yatırım arasında fark yoktur . Bu demektir ki yatırımlara hiçbir özel teşvik uygulanmamaktadır . Ancak bazı eyaletler yatırımlara özel teşvik uygulamaktadır . Ulusal Güvenlik konusu olan ; Atom enerjisi , Savunma sanayi , telekomünikasyon ve bankacılık gibi bazı sektörlere yabancılar giremez . Yabancı yatırımlarda Amerikan işgücü istihdamını olumsuz etkileyecek yabancı işçi kullanımı da hoş karşılanmaz .
B) İthalat ihracat
Amerika’ya ithalat madde bazında genelde serbesttir . Ancak ülke ve miktar bazında kota uygulamaları mevcuttur . Belirli malların ithalatı için lisans gereklidir . Bunlar genelde sağlık ve güvenlik ile ilgili olanlardır . Gümrük tarifelerine göre uygulanan vergi oranları ithalattan önce kontrol edilmelidir . Amerikaya ihracat yapan firmalar mallarını kabul edilebilir fiyattan satmak zorundadır . Aksi halde anti-damping kuralları uygulanabilir . Son olarak ihracatta menşe memleketin belirtilmesi şarttır .
C) Amerika’da iş kurmak
Ayrıntılar eyaletlere göre değişir . Bu nedenle iş kurma işlemlerine başlamadan evvel eyalet Ticaret Odaları veya ilgili Federal makamlarla görüşülmesi faydalı olacaktır . Genel olarak aşağıdaki şirket nevileri kabul edilmektedir .
a)Kişisel şirket mülkiyeti : ( sole proprietorships)
Hiçbir hukuki işleme tabi olmadan sadece , ticari sicil kaydı yaptırılarak ve vergi numarası alınarak işe başlanabilir . Bu tür şirkette , şirket sahibi , şirketin işlemlerinden tüm varlıkları ile sorumlu tutulur . İşe başlamak için hiçbir ücret ödenmez. Şirket sahibi kişisel vergi beyannamesi verir . Bunun için de muntazam muhasebe kayıtları tutması gereklidir.
b)Ortaklıklar : ( partnerships) Birden fazla kişinin ortaklık anlaşması yaparak bir araya gelmeleridir . Bu anlaşmada her ortağın sorumlulukları belirtilir . Kişisel şirket mülkiyetinde olduğu gibi hukuki sorumlulukları vardır . Ancak bazı ortaklar sadece yatırdıkları Sermaye kadar sorumlu tutulabilir . Bazı durumlarda murakabeye tabi olabilirler .
c)Şirketler : (corporations)
Bu kuruluşlarda şirketin ,ortaklardan ayrı bir hükmi şahsiyeti vardır . Ortaklar sadece sermayeleri kadar sorumludur . Şirket Yönetim Kurullarınca yönetilir . Şirketin kuruluşu önceden düzenlenen bir anasözleşme ile ve eyalete göre değişen belli ücretler ödenerek gerçekleştirilir . Ortakların sayısı ve sermayenin milliyeti konularında kısıtlama yoktur . Yönetim Kurulu üyeleri kısıtlamasız ikamet ve vatandaşlık belgeleri alabilir . Bazı eyaletlerde minimum sermaye kısıtlamaları vardır.
d) Taba üyelerinin avantajları .
Sayın Üyemiz
Konuyla ilgili yönelteceğiniz çeşitli sorular olabilir . Temas etmek istediğiniz Federal kuruluşlar veya Eyalet Ticaret Odaları bulunabilir . Madem ki TABA üyesisiniz , o halde neden elinizdeki , Amerika’da her kapıyı açan anahtarı kullanmıyorsunuz . Lütfen internete giriniz . -(www.amcham.org.tr ) TABA sitesini ziyaret ediniz .
-Ana menüde “diğer Amcham “leri tıklayınız
-U.S. Chamber of commerce Washinghton D.C. linkini kullanınız .
-Sol tarafta “Chamber biz “ tıklanırsa kayıt formu çıkacaktır.
-Taba üyesi olarak kendinizi kayıt yaptırıp her türlü federal yardımı almaya hak kazanınız .
- Ama hayır , siz eyalet Ticaret Odalarıyla temasa geçmek istiyorsanız , o zaman “ Find a Chamber of Commerce” kutusu
üzerine iki tık tık ,karşınızda tüm Ticaret Odalarını hazır bulacaksınız .
MADEM TABA ANAHTARINIZ VAR
NEDEN KULLANMIYORSUNUZ ???
|
Copyright © 2000-2022 TABA Tüm Hakları Saklıdır.
|
|